Rechten of psychologie?

Iedereen zijn pad is anders, weet jij al wat je volgende stap wordt? Waarop baseer je je beslissing?

Caroline twijfelde als 17jarige tussen rechten en psychologie maar maakte toch een andere keuze. Lees hier hoe ze het er nu vanaf brengt.

Caroline Michel 9 juli 2018 :

De ene dag was het rechten, de andere dag psychologie terwijl mijn leerkrachten op school overtuigd waren dat ik een geweldige verpleegster zou zijn. Aangezien ‘wetenschap’ voor mij altijd een ‘ver van mijn bed show’ was (ik volgde latijn-moderne talen op school), was verpleegkunde nooit een optie voor mij.

Een ding was wel zeker : ik ging op kot in Leuven! Die ervaring wilde ik voor geen geld van de wereld missen. Hoe dichterbij de zomer kwam, hoe meer ik begon te twijfelen of die twee richtingen wel echt iets voor mij zijn. Waarom kwamen die twee opties als eerste in me op? Omdat het ergens logisch was dat ik één van die richtingen zou volgen? Omdat zovelen die richtingen volgen? Zag ik mezelf als advocaat (dat was op dat moment ook het enige dat je kon worden na deze studie, en dan nog wist ik toen totaal niet wat dat eigenlijk echt betekende, realiseer ik me nu). Wou ik graag psycholoog worden? Ja, dat leek me wel iets voor mij! Ik ben nl. echt een groepsmens en de interacties tussen mensen boeiden me enorm. Maar dan werd ik afgeschrikt door de vele uren statistiek (zonder wiskundig inzicht leek mij dit onmogelijk).

Ik besloot dus verder te zoeken en ik kwam via via bij Communicatiewetenschappen terecht. Het feit dat ik hier enkele rechtsvakken, maar ook psychologie, sociologie en Engels en Frans terugvond, overtuigde mij eigenlijk meteen. De enige twijfel die er toen was, was de algemeenheid van deze richting en de vraag die je vaak kreeg ‘wat ga je dan later doen’. Maar omdat mijn interesse op dat moment echt breed was, twijfelde ik niet langer en schreef me in. Het eerste jaar verliep moeizaam, maar ik was wel zeker dat ik deze richting wilde blijven volgen. In mijn masterjaar (bedrijfscommunicatie) volgde ik een stage op een interimbureau (een voor mij totaal onbekende wereld). Dit in combinatie met de vakken communicatie, psychologie en mijn thesis over het effect van roddelen op de werkvloer op prestaties van medewerkers deed mijn interesse in HR groeien.

Hoewel ik de richting Communicatiewetenschappen een goede basis vond, had ik door de ‘algemeenheid’ nog niet het gevoel dat ik klaar was voor de arbeidsmarkt. Ik besloot dan ook een Master HR management te volgen. Dit jaar heeft mij nogmaals bevestigd dat HR de richting was die ik uit wou.

Caro
Om de theorie om te zetten in de praktijk dienden we een ‘consultingopdracht’ te doen bij een bedrijf. Ik kwam terecht bij Select HR, waar ik samen met een medestudent het performantiebeleid in kaart bracht en een voorstel tot verbetering deed. Omdat mijn gevoel bij dat bedrijf zo goed zat, ben ik daar ook na het project gestart aan mijn eerste job : Consultant werving en selectie van financiële profielen.

Na 4 geweldige jaren waarin ik enorm veel heb geleerd, voelde ik dat ik breder wilde gaan in HR. Aangezien dit op dat moment niet mogelijk was bij mijn toenmalige werkgever besloot ik, met pijn in het hart, op zoek te gaan naar een andere job. Al vrij snel vond ik waarnaar ik op zoek was : een brede HR functie binnen een middelgrote onderneming. Jammer genoeg werd dat bedrijf al snel (na 9 maanden) overgenomen door een grote speler en voelde ik al snel dat dat niet de omgeving is waar ik me goed voelde. Toevallig werd ik in die periode terug gecontacteerd door mijn vorige werkgever die nu toch een job van HR BP kon aanbieden. Na lang twijfelen heb ik besloten om mijn gevoel te volgen en er op in te gaan. Ik heb nog geen seconde spijt van mijn beslissing want ik doe de brede HR functie die ik zocht, in een bedrijf waar ik 100% mezelf kan zijn.

 

Auteur: helenmichel

Fyr biedt groepstraining en individuele coaching aan om -vanuit persoonlijk inzicht-jezelf te ontwikkelen, samenwerking te verbeteren en bewust te leren kiezen voor wat jou energie en voldoening geeft. Naast groeicoach ben ik ondernemer, enthousiaste senator van JCI Tielt, trainer bij het Training Institute Flanders en mama van Tuur, Eva, Lucas en Sara.

Een reactie op “Rechten of psychologie?

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s