Persoonlijkheidstypering als basis voor zelfontdekking

We zijn voortdurend bezig met het observeren en beoordelen van onze eigen en andermans persoonlijkheid. We hebben hierbij de gewoonte om elkaar in een hokje te stoppen (“hij/zij is een ‘levensgenieter’, ‘clown’, ‘egoïst’”, etc). Persoonlijkheidsmodellen zoals Insights Discovery doen eigenlijk hetzelfde, maar dan op een grondige en systematische manier. Op basis van antwoorden op een vragenlijst wordt een deelnemer ‘in een hokje gestopt’. Dit klinkt negatief, maar kan heel nuttig zijn. Je wordt erdoor geprikkeld om na te denken en een reactie te formuleren: “Hee, dat ben ik inderdaad.” Of anders: “Zo ben ik niet!” Maar hoe ben je dan wel? Dit zet je aan tot nadenken en is de basis voor zelfontdekking.

Verlies niet uit het oog dat zelfontdekking een proces is en dat dit proces niet afgelopen is het de vaststelling van je type, dan begint het pas. Je zult het beslist weten wanneer je je type gevonden hebt, dingen die je altijd onbewust over jezelf hebt geweten worden opeens duidelijk en er tekenen zich levenspatronen af. Naarmate je meer te weten komt over alle typen, zul je gaan inzien dat elk evenzeer zijn unieke capaciteiten als weer andere beperkingen en grenzen bezit. Door je in alle types te verdiepen en je er bewust van te worden hoe ze allemaal in jou werkzaam zijn, leer je het volle spectrum van de menselijke aard kennen. Dankzij dit bewustzijn zul je anderen met veel meer begrip en compassie benaderen, omdat je veel aspecten van hun typische gedragingen en reacties bij jezelf zult herkennen.

 

Auteur: helenmichel

Fyr biedt groepstraining en individuele coaching aan om -vanuit persoonlijk inzicht-jezelf te ontwikkelen, samenwerking te verbeteren en bewust te leren kiezen voor wat jou energie en voldoening geeft. Naast groeicoach ben ik ondernemer, enthousiaste senator van JCI Tielt, trainer bij het Training Institute Flanders en mama van Tuur, Eva, Lucas en Sara.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s